Blogini tarkoitus

Tämän blogin tarkoitus on, että opit ravintoarvolaskentaan liittyvät Excel-taulukkolaskennan perustaidot. Opit noutamaan tietoja Finelin tietokannoista ja liittämään ne omiin taulukoihisi. Opit laatimaan omat päivittäiset energian ja ravintoaineiden saantiarvot. Finelin tiedostoista löytyy mainiota tietoa esimerkiksi:

 • Energian ja ravintoaineiden saantisuositukset
 •  Kuinka monta % suositeltavasta päivittäisestä energiansaannista tulisi saada rasvoista, hiilihydraateista ja proteineistä. Alkoholista saatavalle energialle ei ole ymmärrettävistä syistä annettu suositusta
 •  Kirjoitettua tietoa eri ravintoaineista
 •  Energiansaannin ja -tarpeen viitearvoista
 •  Vitamiinien suositeltava päivittäinen saanti
 •  Kivennäis- ja hivenaineiden suositeltava päivittäinen saanti
 •  Ruokavalion suositeltava ravintoainetiheys
 • Eräiden ravintoaineiden suuri turvallinen saanti/vrk aikuisilla
 •  Vitamiinien ja kivennäisaineiden päivittäiset saantisuositukset yli 60-vuotiaille

Vaikka et olisi käyttänyt ennen Excel-taulukkolaskentaohjelmaa tai Word-tekstinkäsittelyohjelmaa tai PowerPoint-piirustusohjelmaa, kannattaa ne nyt viimeistään hankkia ja alkaa harjoittelemaan ravintoainelaskennan ihmeellistä maailmaa.

Ja parasta antia kaikesta tästä seuraa siitä, että…

 1.  Saat käsityksen siitä mitä ravintotekijöitä ja kuinka paljon yksittäinen ravintoaine, mitä syöt, sisältää.
 2.  Summaamalla kaikki päivän aikana syömäsi ravintoaineet, saat lukemat, joita voit verrata omiin itse laatimiisi energian ja ravintoainesaantisuosituksiin. Ehdoton edellytys oikeiden lukemien saamiselle on ruokapäiväkirjan pitäminen. Mitä ravintoaineita olet päivän (vuorokauden) aikana nauttinut ja kuinka paljon grammoina.
 3.  Jos huomaat suuria heittoja saannin ja suositusten välillä tee tarvittavat johtopäätökset. Jos huomaat esimerkiksi, että D-vitamiinin tai B12-vitamiinin saanti jää vajaaksi, voit alustavasti käydä Finelin sivuilla klikkaamassa mitä tahansa ravintoainetta ja siellä sinistä D-vitamiini tai sinistä B12-vitamiini kohtaa ja katsoa mitkä ravintoaineet sisältävät näitä eniten/vähiten. Ja tee taas omat johtopäätöksesi.
 4.  Voit laatia ja tulostaa esimerkiksi kaikista kaloista, joiden ravintotekijät löytyy Finelistä, taulukon ja vertailla kaloja keskenään eli mitä ravintotekijöitä 100 g kutakin kalaa sisältää.
 5.  Jne…vain kekseliäisyyden ja mielikuvituksen puute toimii rajoittavana tekijänä.

Alla olevassa osoitteessa on ohjeet Excelin perustaulukon tekemiseen.
Tuplaklikkaa Excel-kuvaketta tai -osoitetta ja tee taulukko.

Alla olevassa osoitteessa on pieni tehtävä aiheeseen liittyen.
Jos saat sen tehtyä olet aika pitkällä laskennan ihmeellisessä maailmassa.