Lehtikaali

Törmäsin tässä eräänä päivänä alla olevissa osoitteissa oleviin artikkeleihin. Niissä hehkutetaan, että lehtikaali on oikea voimavihannes, maistuva, monipuolinen ja terveellinen.
Ja kyllä näin on. Excel-laskelmani todistavat, että se on autotermein sanottuna kaalien mersu. Kannattaa tutustua tarkemmin.

https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/raaka-aineet/lehtikaali

https://anna.fi/hyvinvointi/ravinto/voimaruoka-lehtikaali-5-syyta-miksi-haluat-syoda-sita

Koska en ollut aikaisemmin tutustunut lehtikaalin ravintoarvoihin, päätin tutkia vähän tarkemmin pitävätkö kehut paikkansa. Löytyykö Finelistä kaalista tarkempaa tietoa? Finelistä löytyy kahdeksan (8) kaalin tiedot. Päätin vertailla kuutta (6) Suomessa yleisesti käytettävää kaalta keskenään Excel taulukkolaskennan keinoin. Alla olevasta linkistä löytyy tulokset.  

Kehut näyttävät pääosin pitävän paikkansa. Lehtikaalin sarakkeessa on 17 keltaisella maalattua ravintoarvoa, joilla se lyö kilpailijansa. Keltaisen solun ohut kehys (11 kpl) merkkaa, että se on vain vähän parempi kilpailijoitaan. Paksu kehys (5 kpl) merkkaa, että se on huomattavasti perempi. Lihavoitu arvo 41 700,0 mikrogrammaa (karotenoidit) on noin 15 kertaa suurempi kuin parsakaalin ja 31 kertaa suurempi kuin ruusukaalin arvo.
K-vitamiinia siinä on sadassa grammassa älyttömästi, 618 mikrogrammaa ja muitakin vitamiineja aika mukavasti verrattuna muihin kaaliin.

Katso kohtaa D-vitamiini ja B12-vitamiini. Mitä huomaat? No eihän missään kaalissa ole pätkääkään näitä arvokkaita ja tärkeitä vitamiineja.

Käy sivulla RAVINTOTEKIJÄT, A ja B-SARAKE klikaamassa karotenoidit, K-vitamiini, D-vitamiini sekä B12-vitamiini ja lue mitä Fineli näistä kertoo.

Kopioi taulukko, lue artikkelit ja vertaa niiden sanomaa taulukon ravintoarvoihin.

Mutta ei niin hyvää etteikö jotain pahaakin, kuten alla olevan linkin artikkelissa kerrotaan.

https://anna.fi/hyvinvointi/terveys/liian-runsas-lehtikaalin-syominen-voi-aiheuttaa-nama-5-terveysriskia

Ruoka, ravinto, syöminen, lihominen ja laihduttaminen on herkkä kirjoitus- ja keskustelulaji. On ravintoproffia, laillistettuja ravintoterapeutteja, itseoppineita ravintoharrastajia jne. Kaikilla tuntuu olevan hiukan erilainen käsitys asioista. Laihdutusoppaita on monenlaisia ja jokainen kehuu omaansa: kun syöt näin ja näin sinusta tulee kevyempi, kauniimpi, viisaampi ja onnellisempi.
Mutta älä välitä, älä lähde ihan jokaiseen hömppään mukaan. Opettele laskemaan, opettele Excel taulukkolaskentaa, opettele funtsimaan ja vertaamaan Finelistä löytyvää tietoa niin olet tukevalla pohjalla väittelemään näistä asioista.