Taustaa eläkeukon harrastuksista

Olipa mukava yllätys, kun löysin kirjahyllystä mapin, mihin olin tallentanut maaliskuussa parikymmentä vuotta sitten ravintoarvolaskentaan liittyviä papereitani. Yhden päivän papereista otin alla olevat valokuvat. Papereita oli aikamoinen pinkka, melkein jokaiselle maaliskuun eri päivälle omansa. Valokuvista ehkä selviää, mistä ravintoarvojen kirjaamisessa, laskemisessa ja summaamisessa oli tuohon aikaan kysymys. Käsin tehtynä varsinkin laskeminen ja summaaminen oli isotöistä ja aikaa vievää. Syöntipäiväkirjan
laatiminen sen sijaan oli helppoa ja mielenkiintoista. Piti vaan valita ensin elintarvike, punnita se vaakalla, merkata lukemat ylös paperille ja syödä.

Ruokapäiväkirja (syöntipäiväkirja) tiistailta 20.03.2001

Syöntipäiväkirjasta voisi poimia muutamia kommentteja:

  •  ei nälän tunnetta (aamulla)
  • 20..25 (etunoja)punnerrusta hiukan vaikeasti
  • 09:00 kahvi 200g + vesi 200g kaupungissa (Pikku Juhana)
  • Huom! 14:20 ei vielä nälän tunnetta ⇒ älä syö tarpeettomasti
  •  syö: -lohikyljys (D-vit., seleeni)…..jne [tuli aivan kylläinen olo]
  • 18:00…19:00 yliviivaus  tarviiko ollenkaan?
Ruokapäiväkirjan kirjauksien mukaisesti käsin laadittu ja laskettu ravinnonsaantitaulukko 20.03.2001.Päivä oli tuon vuoden kevätpäivän tasauspäivä.

Poimintoja ravinnonsaantitaulukosta.
Huom! Tämä päivä aika lailla kohallaan! (paras tähän mennessä)

Tämä tarkoitta, että päivän kokonaisenergiansaanti tarvittavasta 2400 wh/vrk oli kohtalainen 1518 wh (tällä arvolla jo laihtuu). Vitamiinien ja niiden esiasteiden saanti oli kutakuinkin kohillaan. Kivennäiset ja hivenaineet myös.

[1 km uinti Raatissa sujui kuin leikiten 18:15 – 19:15]

Kaikki minun näillä sivuilla, niin parikymmentä vuotta sitten, kuin nykyäänkin, laskennassa käyttämäni tiedot perustuvat suomalaisen mainion ravintotietopankin Finelin tietoihin. Laskennassa olen käyttänyt myös elintarvikkeen valmistajan tuoteselosteesta löytyviä tietoja.


Kuvassa on ruokakirjanpidossa tarvittavat välineet: vaaka (tarkkuus 1 – 2 g), kynä ja paperia

Kirjanpidon mukaan söin aamupalaksi kuoritun banaanin (110g) 29.01 2015. Lasketaan harjoitusmielessä banaanin ravintoarvot.

Banaani on erinomainen välipala. Se on helposti sulavaa ja antaa näin nopeasti energiaa. Sen energia (400,40 kJ) tulee pääasiassa hiilihydraateista. Siinä on nopeaa hiilaria ja erittäin nopeaa, eli sakkaroosikin 7,04 g/110 g.
Lukema 20,13 g (hiilihydraatti imeytyvä) koostuu sokerit + tärkkelys, eli 14,85 + 5,28 = 20,13 g.
Tärkkelys puolestaan on ”hirveän” hidas hiilari. Sen sulaminen elimistössä kestää pitkään, siis sen energia on pitkävaikutteista.
Kaikki ravintoaineet, mihin kannattaa kiinnittää huomiota on lihavoitu. Niitä ovat mm.: välttämättömät rasvahapot, kalsium, kalium (396 mg), magnesium, fosfori, seleeni, sinkki, tryptofaani, folaatti, C-vitamiini ja karotenoidit.

Kannatta syödä banaani päivässä….jos ei kaks.

Alla on linkit Finelin mainioille sivuille.

Fineli

https://fineli.fi/fineli/fi/index

https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet

https://fineli.fi/fineli/fi/ravintotekijat

https://fineli.fi/fineli/fi/tietoa-palvelusta

https://fineli.fi/fineli/fi/ruokapaivakirja

https://fineli.fi/fineli/fi/avoin-data

https://fineli.fi/fineli/fi/tietosuojailmoitus


Tietoa harrastuksien aloittamisesta ja olosuhteista

Rakentaminen Utajärvellä alkoi hiipua 1990-luvun puolivälissä. Väkimäärä väheni, ihmiset muuttivat kaupunkiin. Oli mulla kuitenkin pikku LVI-suunnitteluhommia. Rakennettiin Utajärven jäähallia ja minä kehittelin siinä sivussa puutavaran alipainekuivaamoa. Ja kehittelinkin niin innoissani, että sain kuivaamolle patentin Suomeen 15.06.1998. Patentti No 101423. Yritin kaupallistaa ideaani, mutta eihän siitä mitään tullut.


Patentti No 101423 löytyy näin:

Kirjoita netin hakupalkkiin Patentti 101423 ja klikkaa suurennuslasia
Saat ainakin 2 tulosta
Klikkaa FI101423B – Menetelmä ja laite vettä sisältävän…
Klikkaa Download PDF sinisessä kentässä
Lue ja funtsi???


Työt väheni, velat ja vitutus kasvoi. Päätettiin myydä omakotitalo ja muuttaa Oulun kaupunkiin. Onneksi löytyi yksi ostaja. Saatiin kaikki velat maksettua ja jäi vielä ylimääräistä humputtelurahaa 27000 silloista markkaa. Muutto tapahtui takaisin synnyinkaupunkiin juhannuksen alla 1999. Kolme tyttöä olivat muuttaneet jo opiskelemaan. Oli se mellevää aikaa. Aloitimme ikään kuin ”uuden” elämän vuokralaisena anopin omakotitalossa Myllyojalla.

Pitelin LVI-insinööritoimistoa anopin omakotitalon pihamökissä. Suunnitteluhommia oli ihan sopivasti. Pihamökissä aloittelin harjoittelemaan myös ravintoainelaskelmia kevättalvella 2001. Toisen Kastellin pojan Karjalaisen Penan johdolla suunnittelimme ja rakensimme Ruskon jäähallia. Joskus tuli käytyä vanhan Arinan maankuuluissa naistentansseissa. Helmikuussa 2002 liityin Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursa ry:n jäseneksi.

Maan, aurinkokunnan, oman galaksimme Linnunradan, kaikkien universumin galaksien, tähtien, maailmankaikkeuden koon ja rakenteen sekä tähdistä lähtöisin olevien ihmisen rakennuspalikoiden ihmettely on toinen rakas harrastukseni. Nykyään Tähdet ja avaruus-lehden artikkelien ja netistä löytyvän materiaalin lueskelu sekä pohdiskelu on jopa luisunut hiljalleen pääharrastukseksi. Ravintoarvojen kanssa näpertely on jäänyt vähemmälle. Olen funtsinut avaruusblogin kirjoittamisen aloittamista. Ehkä osoite voisi olla esim. www.kekenavaruus.com/

Päivämäärän 14.10.2002 muistan ikuisesti tai ainakin siihen saakka kun jokin vanhuuden muistisairaus vie muistin mennessään. Tuona päivänä aloitin 9 vuotta kestäneen LVI-tekniikan opettajan urani. Ensin 4 vuotta Raahen ammattioppilaitoksessa ja loput 5 vuotta Oulun seudun ammattiopistossa. Toinen päivämäärä, jonka toivottavasti muistan samoin, on 18.06.2013. Silloin posti toi käsiini LVI-insinööri AMK tittelin mahdollistavan käytön. Suoritin vanhoilla päivilläni (olin tuolloin vielä 60 vuotta nuori) Oulun seudun ammattikorkeakoulussa talotekniikan koulutusohjelmassa LVI-tekniikan suuntautumisvaihtoehdon opinnot.
Vanhan ukon oli jotenkin vaikea olla nuorten nörttien kanssa opiskelemassa. CAD-piirustus ei tahtonut tarttua millään. Sain siitä tyydyttävän 1 varmaankin armonpullana. Vaikeaa oli myös opinnäytetyön kanssa. Sitä veivattiin eestaas huhti – toukokuussa. Ressiä tuli ja viinaa meni. Sain siitä sentään tyydyttävän 2. Opinnäytetyöni löytyy täältä:

Päivääkään en ole titteliä käyttänyt muualla kuin unissani. Parasta antia ja hyötyä olen saanut siitä, että opin koulutuksessa käyttämään välttävästi Excel-taulukkolaskentaohjelmaa. Se on mahdollistanut harrastuksieni mielenkiintoisen käytön. Ilman tuota taitoa ravintoarvolaskenta ja universumin suurten potenssilukujen laskenta olisi täysin mahdotonta. Tittelin hankkimisen jälkeen oli mukavasti aikaa Excel taitoja kehittää. Olin ansiosidonnaisella päivärahalla eläkepäiviin saakka.
Eläkkeelle jäin elokuun alusta 2017. Upeeta…mahtavaa.